Időpont egyeztetés

Kérjen időpontot online, előre tervezett időpontra! Online időpontkérés

Implantáció

Az implantáció, magyarul foggyökér beültetés alapjait szeretnénk bemutatni, egyénre szabott lehetőségekről kérdezze mindig fogorvosat.

Implantáció

Hiányzik egy, vagy több foga, s fogorvosa a fogbeültetést javasolja? Lehet a legjobb megoldás a problémájára?

Összehasonlítjuk a fogbeültetést más kezelési eljárásokkal, majd nézzük, meg melyiktől mit várhat.

A természetes/eredeti fog az íny fölött lévő koronából és a foggyökérből áll, ami a fogat az álcsontban rögzíti. Fogpótlásnál a fogorvos mesterséges fogakat készít, s valahova rögzíti azokat.

Hagyományosan ezt a problémát ez idáig kivehető fogsor, vagy rögzített fogpótlás készítésével oldották meg. A kivehető részleges fogpótlás olyan pótolt fogakból áll, amelyeket csak műanyag illetve egy fémváz erősítette műanyag hordoz, és a szomszédos eredeti fogakra rögzítenek.

Kivehető fogpótlás

Kivehet fogpótlás

A teljes kivehető fogpótlást gyakran viselőik ideiglenes ragasztóval rögzítik (főként az alsót). Sok páciensnek azonban problémái vannak a kivehető fogsorral, mert nincs stabilan rögzítve. Emiatt a páciens bizonytalanul, és kényelmetlenül érezheti magát, s az evéssel is problémái akadhatnak.

 

 

Rögzített fogpótlás

Rögzített fogpótlás

Rögzített fogpótlás esetében a hiányzó fog melletti természetes fogakat lecsiszolják, hogy az ezekre ragasztott koronák a fogpótlást rögzítsék. A rögzített fogpótlás egy stabilabb, biztonságosabb érzést nyújt, mint a kivehető fogsor, kialakítása azzal jár, hogy egészséges fogakra is kerülhet fogkorona.`. Más a helyzet, ha a fogak gyökérkezeltek elszíneződtek, sokszorosan  tömöttek . Mérlegelni kell,  hiszen ha sajnálja ép fogait, azok egymás fele dőlnek  kiesnek a rágás folyamatából,rendellenesen érintkeznek, ami a felettük levő fogak elmozdulását idézi elő. Kis leírásunk segít önnek, de minden esetben kérje fogorvosa tanácsát.

Egyik kezelési mód sem tökéletes, azonban mindig pótoltassuk hiányzó fogainkat, mivel a hosszú halogatás a csont természetes leépülése miatt, egy idő után mar nem teszik lehetővé a fogbeültetést, s elsősorban karosítja egészséges fogait, dőlni kezdenek, ellentétes oldali fogak kiemelkednek. stb… Ezekben is kérje fogorvosa tanácsát.

Van jobb módszer, ha megengedhetem magamnak?

Sok fogorvos, akárcsak az ön fogorvosa, úgy érzi, hogy igenis létezik egy jobb módszer: a fogbeültetés. Egy implantátumot (a leendő fog gyökere) helyeznek a csontba, és a következő három rosszabb esetben hat hónap alatt az implantátumot körülnövi a csont.

A következő lépésként a fogorvos egy úgynevezett felépítményt tesz az implantátumra, ami ha megnézzük egy lecsiszolt fog gyakorlatilag, s azon rögzíti a fogpótlást. A fogbeültetés alkalmas egyetlen fog illetve több fog pótlására is. Azokon is segíthet, akiknek problémái vannak a protézisükkel. Két implantátum beültetésével a már meglévő, de lazán rögzített, kényelmetlen műfogsor stabillá tehető úgy, hogy a protézisbe kialakított elhorgonyzás segítségével a fogsort a felépítményre rögzítjük.

Az implantátum rövid története

Az 1970-es évek óta több százezer fogbeültetést végeztek el, de csak 1985-ben született meg egy forradalmian új fogászati fejlesztésnek köszönhetően a legkorszerűbb fogimplantátum, a titánból készült felületkezelt implantátum.

Ma mar gyakorlatilag bármely implantációs rendszer implantátuma beépül. Tévhit a műtet utáni kilökődés. A szájhigiénia illetve dohányzás, alkohol mellőzése, orvosa tanácsainak szigorú betartása fontos.

Mi az, ami az implantátumokat megkülönbözteti egymástól?

Röviden szólva, a felhasználó-barátsága, a tartozékai a fejlesztési háttere. Mint az autók között. Itt is kérdezze fogorvosat.

Ma mar létezik, un. azonnal terhelhető implantátumok, amelyekre 2 héttel a beültetés után mar kész pótlást kaphat. Ez sajnos nem pénz kérdése csontozatának minősége (keménysége) dönti el a megvalósíthatóságát.

Erről is bátran kérdezze orvosát.