Időpont egyeztetés

Kérjen időpontot online, előre tervezett időpontra! Online időpontkérés

Endodontia-Gyökérkezelés

A gyökérkezelés a károsodott fog megmentését célozza. A gyökérkezelés egyik oka, ha a fogszuvasodás olyan mértékű, hogy eléri, vagy megközelíti a fog belsejében levő ereket és idegeket tartalmazó kamrát, és így fogbélgyulladás alakul ki. Ennek tünete az érzékenység, a lüktető fogfájás, esetleg arcduzzanat.

Endodontia-Gyökérkezelés

A másik ok, amiért a fogat gyakran gyökérkezelni kell, ha az egyébként egészséges fog elhal pl.: ütés éri, letörik a fog, vagy előrehaladott fogágybetegség esetén, amikor nem fedi elegendő csont a fogakat a fogágyban, illetve ha korona felhelyezése miatt sok anyagot kell elcsiszolni. Mindkét esetben megszűnik a fog vérkeringése, a vér nem tudja elszállítani a baktériumokat, és ezek a fogat körülvevő csontban elszaporodhatnak, és további gyulladást, ún. gócot okozhatnak.

Sor kerülhet már gyökérkezelt fogakban gyökértömés cserére is, ha a érzékeny, fájdalmas a fog vagy a röntgenfelvételen gyulladás látszik a fog gyökere körül.

A gyökérkezelés folyamata

Bármilyen okból végezzük is a gyökérkezelést, az eljárás minden esetben hasonló. A fogak érzéstelenítése után a gyökércsatornákat steril eszközökkel feltárjuk, fertőtlenítőszerrel öblítjük, ha szükséges ózonnal kezeljük, ezzel is csökkentve a baktériumok számát. A gyökércsatornák tömése a legkorszerűbb anyagokkal történik, a cél, hogy hermetikusan lezárjuk a csatornákat. A kezelés általában 1-2 alkalom, de akár több kezelésre is szükség lehet. Elhalt fog esetén 1 hétig a gyökércsatornákba gyógyszert teszünk, majd ideiglenes tömést helyezünk a fogba, hogy csökkentsük a baktériumok számát, és a végleges tömést egy következő ülésben készítjük el.

Ritkán fájdalmas lehet a beavatkozás, ez függ a fog állapotától, a gyulladás mértékétől. A kezelés után érzékenység, fájdalom, duzzanat léphet fel. A gyökértömések mintegy 90-95%-a sikeres. Néha, még röntgennel sem látható apró mellékágacskákban megbúvó gyulladás a fennmaradó 5-10%-os sikertelenség oka. Ilyenkor a kezelést meg kell ismételni,  antibiotikus védelem alatt, de előfordulhat hogy a gondos, alapos ellátás ellenére sem sikerül a fogat megmenteni.

Gyökérkezelés ritka szövődménye lehet szűk csatorna esetén a műszer törése és a fog hosszanti repedése. A végleges ellátásig vigyázni kell a fogra, mert könnyen letörhet.

A gyökértömés elkészültével a fog további helyreállításra szorul, amelyet az Ön kezelőorvosa végez. A gyökértömés ára a javasolt végleges ellátás, betét vagy korona árát nem tartalmazza.

A gyökérkezelés előnyei

  • A fogak nagyfokú hideg/meleg érzékenysége megszűntethető
  • Gyökérkezeléssel a foghúzás gyakran elkerülhető