Időpont egyeztetés

Kérjen időpontot online, előre tervezett időpontra! Online időpontkérés

Altatás

Egyre gyakrabban merül fel az igény, hogy a sokszor kellemetlen, vagy hosszantartó fogászati kezeléseket altatásban végezzék. Az altatás teljesen kikapcsolja a külvilágot, semmilyen ingert, kellemetlenséget nem érez ez alatt az idő alatt.

Altatás

Hogyan kérhetek altatást?

Amennyiben fogorvosával konzultálva úgy döntött, hogy a beavatkozást altatásban szeretné, kitölti a fogászati rendelőben található nyilatkozatot, vagy letölti weboldalunkról és ezután telefonon, vagy e-mailen felveszi velünk a kapcsolatot. Az altatás igen összetett, a szervezetet befolyásoló beavatkozás, ezért azt minden esetben egy részletes anamnézis (kórelőzmény) felvétel, esetlegesen labor, ekg, mellkas-röntgen és egy személyes szakorvosi vizsgálat előzi meg. Egy, az internetes oldalunkról letölthető aneszteziológiai ambuláns lapot kell kitöltenie és azt e-mailban visszajuttatni hozzánk. Ezután az anesztezilógus szakorvos eldönti, milyen vizsgálatokat kell elvégeztetnie, hogy az altatás elvégezhető-e.

Az altatás nem mindig ajánlott!

Bizonyos betegségek megléte esetén az altatás túl nagy rizikóval, felesleges kockázattal járna az Ön számára. Ezek a következők: cukorbetegség, szív és érrendszeri betegségek, idegrendszert érintő betegségek, bizonyos allergiák, asztma, immungyengült állapotok.

Előkészületek

Amennyiben az Önt kivizsgáló orvos mindent rendben talál, előzetes tanácsokkal ellátta (pl.: gyógyszerei bevétele) az előre egyeztetett időpontban kísérőjével megjelenik a fogorvosi rendelőben. Felső ruházat lehetőleg rövid ujjú kigombolható ing vagy blúz legyen. Hölgyeken a melltartó maradhat, de ne legyen smink és a balkéz mutató ujjáról a körömlakkot távolítsák el.

Fontos, hogy a beavatkozást megelőző 8 órában már semmilyen ételt ne fogyasszon 6 órával előtte már folyadékot sem. A dohányzást lehetőleg mellőzze a megelőző 24 órában, vagy legalábbis mérsékelje azt. Amennyiben olyan gyógyszereket szed, amelyek bevételét az aneszteziológus szakorvos elrendelte azt kevés tiszta vízzel vegye be.

Fontos, ha közvetlenül a beavatkozás előtt megfázásos, lázas, hasmenéses tünetei jelentkeznek, azt feltétlen jelezze altatóorvosának, mert altatás esetén ezek megléte az életét is veszélyeztetheti, az altatást az Ön érdekében nem végezhetjük el.
Megérkezése után szakorvosunk személyesen is megvizsgálja, átbeszélik az előzőleg kitöltött aneszteziológiai ambuláns lapon szereplő információkat. Amennyiben a vizsgálatot végző szakorvos olyan egészségi elváltozást talál, amely fokozott kockázatot jelentene az Ön számára, még a beavatkozás előtt halaszthatja az altatást, kiegészítő vizsgálatokat kérve, vagy akár véglegesen is.
Miután esetleges kérdéseit megválaszolta az aneszteziológus orvos, aláírják az altatási beleegyező nyilatkozatot. Ennek hiányában nem áll módunkban az altatást elvégezni.
Szakembereink, minden esetben egy aneszteziológus szakorvos és egy aneszteziológus szakasszisztens. Ez ma törvényileg előírt kritériuma a biztonságos altatásnak. Jelen lehet továbbá egy olyan orvos is, aki szakorvos jelölt és felügyelettel végezhet altatást is.
A fogászati kezelés teljes ideje alatt öntudatlan alváshoz hasonló, de mesterségesen fenntartott állapotban van. Semmit nem érez, és semmiről nem tud.